Alkava maaliskuu aiheuttaa monenlaisia tuntemuksia ja se kysyy jaksamista, sillä kaikkiin asioihin ei voi itse vaikuttaa, vaikka haluaisi. Siitä huolimatta haluan kuitenkin keskittyä seikkaan, johon meillä on mahdollisuus vaikuttaa: omasta jaksamisesta ja muiden hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Sain tekstiini inspiraation Hedy Kaprin ja Marja Vesalan Työelämän timantteja -podcastin jaksosta, jossa vieraana oli Työterveyslaitoksen erikoistutkija Janne Kaltiainen. Hän jakoi käytännönläheisiä vinkkejä niin yksilölle kuin yhteisöille työhyvinvoinnin lisäämiseksi etenkin korona-aikana.

Työn tuunaaminen 

Podcastissa keskeiseksi työhyvinvoinnin edistäjäksi Kaltiainen mainitsee työn tuunaamisen. Tämä tarkoittaa sitä, että työ pyritään muokkaamaan organisaation puitteissa mielekkääksi siten, että se tukee työntekijän hyvinvointia ja jaksamista sekä työssä että muualla arjessa.

Kaltiainen antaa etätöitä tekeville vinkiksi pitää sopivasti taukoja ja asettamaan selkeät rajat, milloin päivä on pulkassa. Itse olen kokenut kyseisen kaavan toimivaksi, sillä etenkin työpäivän jälkeen tehty metsälenkki auttaa vaihtamaan vapaalle.

Välillä on hyvä pysähtyä pohtimaan omaa jaksamistaan ja miettiä rehellisesti “Mitä minulle kuuluu?” Kaltiainen muistuttaa, että työrutiineihin on syytä kiinnittää huomiota erityisesti silloin, jos huomaa kärsivänsä energian puutteesta tehdä itselleen mielekkäitä asioita vapaa-ajalla. Myös muilla on lupa huolestua työkaveriensa voinnista. Ideoita ja apua työn tuunaamiseen löytyy esimerkiksi Työterveyslaitoksen julkaisusta Työn tuunaajan inspiraatiokirja.

Armollisuus ja ilahduttaminen pienillä teoilla

Työn tuunaamiseen ja työsuorituksiin keskittymisen ohella Kaltiainen kannustaa olemaan poikkeusaikoina ennen kaikkea armollinen sekä itselle että muille: kaikki eivät luultavasti pysty maksimisuorituksiin. Hänen mukaansa myös jokainen työyhteisössä voi pohtia, millaisia positiivisia kokemuksia työpäiviin kaipaisi ja miten näitä voisi lisätä.

Podcastin innoittama haluan lopuksi jakaa tarinan ystäväni työyhteisön tempauksesta, jonka avulla he piristävät työpaikan arkea. Tiimi, jossa ystäväni oli mukana järjesteli leikkimielisen “Salainen Ystävä” -pelin: ideana on ilahduttaa nimettömänä työkaveria haluamallaan tavalla maaliskuun aikana, esimerkiksi kortin tai runon muodossa.

Aluksi tiimi kirjoitti jokaisen nimet lapulle ja laittoi ne punaiseen

“yllätysten” sydänrasiaan. Tämän jälkeen rasia asetettiin henkilöstön kahvihuoneeseen, jotta jokainen siellä vieraileva voisi halutessaan nostaa yhden nimen tiettyyn päivämäärään mennessä. Tiimi huolehti myös siitä, että etänä työskentelevät pääsevät mukaan välittämällä kuvan sydänrasiasta ja kysymällä halukkuudesta osallistua.

Ystäväni tapaus oli mielestäni oiva esimerkki siitä, kuinka kekseliäisyydellä saadaan aikaan lisää positiivisuutta ja energiaa työyhteisöön. Samalla kun sovitut työtehtävät hoituvat niin pienet teot arjen keskellä ilahduttavat ja synnyttävät hyvinvointia ympärilleen.

Harjoitteluni aikana olen myös saanut huomata, että välittävä työyhteisö on iso voimavara kaikkien myllerrysten keskellä. Jokainen pienikin teko, kuten hauskan kuvan jakaminen voi tehdä toisen päivästä paremman. Työyhteisön kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolehtiminen auttaa jaksamaan vaikeiden aikojen yli.

 

 

Harjoittelujakson aikana tavoitteeni on koostaa Innovation Homelle vastuullisuusstrategian pohja, sekä syventää omaa osaamistani ja ymmärrystä vastuullisuudesta. Odotan innolla, millaisia mielenkiintoisia keskusteluita ja oivalluksia aiheen tiimoilta herää kolmen kuukauden aikana.

t. Anne Höykinpuro

LinkedIn

Share


Blogi Uutiset Viikkokirje